شطرنج 3
نوشتن حرکت های بازی [ویرایش]
موقعیت هر مهره ای در شطرنج از تلاقی سطر و ستونی که مهره در آن قرار دارد مشخص می شود. در سیستم رسمی برای ثبت حرکات در شطرنج برای شاه از حرف K، برای وزیر از حرف Q، برای فیل از حرف B، برای اسب از حرف N و برای رخ هم از حرف R استفاده می کنند.
- برای نشان دادن عمل گرفتن مهره از علامت ضربدر 'x' استفاده می کنیم. مثلا , وقتی می نویسیم: Qxg4. یعنی وزیر مهره ی موجود در موقعیت g4 را می گیرد.
- برای نشان دادن قلعه کوچک از علامت O-O و برای قلعه بزرگ از علامت O-O-O استفاده می کنیم.
- برای نشان دادن کیش از علامت + استفاده می کنیم.
- برای نشان دادن بازی خوب از علامت ! استفاده می کنیم , برای نشان دادن بازی فوق العاده از !! استفاده می کنیم.
- برای بازی ضعیف از ؟ و برای خیلی ضعیف از ؟؟ استفاده می کنیم.
- به دلیل جفت بودن اکثر سوارها، وقتی یک حرکت از هر دو سوارتان قابل اجرا بود، برای مشخص کردن اینکه کدام سوار(مهره) حرکت کرده، در هنگام ثبت محل و موقعیت سواری را که حرکت کرده را هم می نویسند. به عنوان مثال فرض کنید داشته باشیم: Nxg6 این حرکت یعنی اسب مهره ی موجود در g6 را می گیرد. اما اگر هر دو اسب ما قادر باشند این کار را بکنند، برای اینکه معین شود که کدام اسب حرکت کرده، می نویسیم: Nf4xg6. یعنی اسب خانه f4 مهره ی خانه ی g6 را مورد ضرب یا گرفتن قرار داده است.
- اگر دست به مهره ای گرفته شود باید حرکت داده شود.
نتیجه شطرنج [ویرایش]
نتیجه شطرنج به دو صورت است یا به برد یکی از طرفین و باخت طرف دیگر منجر میشود و یا به تساوی کشیده میشود.
برد یکی از طرفین به سه طریق اصلی میتواند اتفاق بیفتد حریف مقابل مات شده باشد. بازی بلافاصله خاتمه مییابد. حریف مقابل باخت را قبول کرده باشد. در این صورت میگویند حریف تسلیم شده یا بازی را واگذار کرده است. بازی بلافاصله خاتمه مییابد. و یا در مسابقاتی که با کنترل زمان برگزار میگردد زمان حریف به پایان رسیده باشد. بازی بلافاصله خاتمه مییابد.
موارد دیگری نیز ممکن است در مسابقات به اعلام باخت یکی از طرفین از سوی داور منجر شود. برای مثال چنانچه بازیکنی سه بار حرکات غیرقانونی انجام داده باشد (فرضا شاه خود را در حالت کیش رها کرده و حرکت دیگری انجام داده باشد و یا مهرهای را به خانهای که قانوناً نمیتوانسته بدان حرکت کند حرکت داده باشد) داور در دفعات اول و دوم به بازیکن اخطار میدهد و در مرحله سوم میتواند بازیکن را بازنده اعلام کند. و یا در صورتی که یکی از بازیکنان به طرق مختلف سعی در بر هم زدن تمرکز حریف داشته باشد داور می تواند به او اخطار دهد یا او را بازنده اعلام کند و یا موارد دیگری که داور ممکن است یک بازیکن را به خاطر تخطی از اصول بازی یا خارج شدن از دایره بازی شرافتمندانه جریمه و بازنده اعلام کند.
تساوی بازی نیز ممکن است به چندین طریق اتفاق بیفتد که شرح آن در بخش «تساوی در بازی (پات)» رفت.
بازیکنی که بازی را میبرد یک امتیاز، بازیکنی که بازی را مساوی میکند نیم امتیاز و بازیکنی که بازی را میبازد صفر امتیاز دریافت میکنند.
بازیهای غیر معمول شطرنج [ویرایش]
شطرنج خودکشی [ویرایش]
هدف از این نوع شطرنج از دست دادن تمام مهرهای خودی است و بازیکنی که زودتر همه مهرهای خودش را از دست بدهد برنده خواهد شد.
اگر مهرهای بتواند مهره دیگر را بزند مجبور است که حتما این کار را بکند. در این بازی شاه را هم میتوان زد. این بازی به مطرنج شهرت یافته، قوانین همانند شطرنج بوده به جز در کیش دادن و همچنین شاه میتواند زده شود. در این نوع بازی در صورتی که مهرهای در معرض زده شدن قرار گیرد باید حذف گردد.
شطرنج اسکاتلندی [ویرایش]
در این بازی ابتدا سفید حق یک حرکت را دارد سپس سیاه حق دو حرکت و پس از آن سفید حق سه حرکت و الی آخر. اگر یک بازیکن کیش بدهد، نوبتش تمام میشود. در این بازی، بازیکن محبور است دقیقتر باشد و بیشتر فکر کند.
شطرنج بلیتز (برقآسا) [ویرایش]
در این بازی برخلاف بازی های معمولی و رسمی که بین ۱ تا ۳ ساعت طول میکشد، زمان بازی بین ۳ تا ۵ دقیقه برای هر طرف است. کسی که زمانش زودتر تمام شود بازی را باخته است.
شطرنج و کامپیوتر [ویرایش]
به طور کل دو نوع برنامه شطرنج داریم، یه نوع که کامپیوتر در برابر شما و دیگران بازی میکند و نوع دیگر که با استفاده از تمرینات و آموزشهای متنوع مهارتهای شما را در بازیهای شطرنج افزایش میدهد.
معروفترین نرمافزارهای شطرنج [ویرایش]
نرمافزارهای زیر جزو معروفترین و قدرتمندترین نرمافزارهای شطرنج هستند که میتوانند کمک زیادی در پیشرفت و یادگیری شما در شطرنج داشته باشند:
Fritz یک برنامه آلمانی برای بازی و آنالیز و همچنین جستجو کردن بانکهای اطلاعاتی جزو بهترین برنامههای حرفهای دردنیا میباشد که مورد استفاده و تایید اکثر قهرمانان جهان و بازیکنان قدرتمند قرارگرفتهاست.
Chessmaster یکی از معروفترین و قدرتمندترین بازیهای شطرنج که نسخههای مختلفی از این برنامه فوق العاده موجود است.
CHESS ASSISTANT این برنامه توسط شطرنجبازان حرفهای استفاده میشود و یک دستیار شطرنج تمام عیار است.
Houdini قدرتمندترین موتور شطرنج است که پس از نسخه 1.5 در 15 دسامبر 2010 در صدر لیستهای ریتینگ قرار گرفته است.
بازیهای آنلاین شطرنج [ویرایش]
سایتهای زیر به شما امکان میدهند که با دیگر کاربران از طریق اینترنت شطرنج بازی کنید: www.chess.com www.sparkchess.com
بانک اطلاعات بازیهای شطرنج [ویرایش]
سایت زیر یکی از بزرگترین سایتهای ثبت بازیهای شطرنج میباشد. میلیونها بازی ثبت شده از بزرگترین و نامدارترین شطرنج بازان دنیا در این سایت وجود دارد که منبع بسیار غنی برای علاقهمندان به شطرنج میباشد: www.Chessgames.com
درجات شطرنجبازان [ویرایش]
قدرت هر شطرنجباز با امتیازی موسوم به ریتینگ (به انگلیسی: Rating) مشخص میشود. این عدد بر اساس بازیهای رسمی انجام شده هر بازیکن تعیین میشود و هر دو ماه یکبار توسط فیده منتشر میشود. هر یک از فدراسیونهای ملی نیز ممکن است درجات خاص خود را داشته باشند که در آن کشور مورد پذیرش است.
- درجههای شطرنج که توسط فدراسیون جهانی شطرنج اعطا میشود:
- قهرمان جهان عنوانی است که به بالاترین شطرنج باز دوران خود اعطا میشود
- استاد بزرگ عنوانیست که فیده از سال ۱۹۵۰ به شطرنجبازی که به بالاترین سطح مهارت در بازی رسیدهاست اعطا میکند. شرط اصلی احراز این عنوان رسیدن به ریتینگ ۲۵۰۰ است. گرچه در سال ۱۹۵۰ تنها ۳۹ نفر به دریافت این لقب مفتخر شدند. اما هم اکنون بیش از ۹۰۰ استاد بزرگ در سراسر دنیا وجود دارند. سرگئی کاریاکین از اوکراین با دست یابی به این عنوان در سال ۲۰۰۲ در حالی که فقط ۱۲ سال و ۷ ماه داشت جوانترین استاد بزرگ شطرنج تاکنون است.
- استاد بینالمللی
- استاد فیده
- قهرمان جهان زنان که به قوی ترین بازیکن شطرنج زنان دوران خود اعطا میشود
- استاد بزرگ زنان این عنوان برای بانوانی که در سطحی میان استاد فیده و استاد بینالمللی قرار دارند در نظر گرفته میشود.
- استاد بینالمللی زنان
- استاد فیده زنان
فهرست استادان شطرنج ایران [ویرایش]
استاد بزرگ [ویرایش]
- احسان قائممقامی
- الشن مرادی ابدی
- مرتضی محجوب
- امیر باقری
- شجاعت قانع
- همایون توفیقی
- اصغر گلی زاده
- شادی پریدر
- آتوسا پورکاشیان
داوران فدراسیون بین المللی [ویرایش]
- لاجوردی زاده، محمدرضا
- ابریشمی، آروین
- بازایی، پریسا
- بخشایش، هادی
- تقی خانی، امیر علی
- تهرانی، افشین
- حنانی صفت، معصومه
- رضایی قلعه، احمد
- کرمی، محمد
- کریمی، هادی
- گیاهی، مقصود
- ملاقربانی، باقر
- موسی علی، علیرضا
- مهدی پور، رضا
- هاشمی، امیر عرفان
داوران بینالمللی ایران [